سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مدفوع آبکی مرغ نشانه چیست

مدفوع آبکی باید به دقت بررسی شود تا مشخص شود که آیا دلیل آن اختلالات گوارشی است یا پُر ادراری (polyuria)؟ مدفوعی که درست تشکیل نشده، یا ادرار آن زیاد و آبکی یا قسمت اورات آن بیش از حد است، ممکن است نشان دهنده یک مشکل کلیوی یا مشکل متابولیک باشد. اگر مدفوع آبکی و شفاف است، مدفوع طبیعی است که مایع بیشتری در اطراف آن است. بطور کل در شرایطی که مدفوع طیور آبکی شده، موارد زیر را بررسی کنید:
• اگر فضله مرغ شامل مقدار کمی مدفوع و بیشتر ادرار مایع و کریستال‌های اورات باشد، باید بررسی کنید که آیا مرغ غذا می‌خورد یا نه؟ حتی اگر پرنده در ظرف غذا باشد، ممکن است غذا نخورد. اگر این اتفاق گاه به گاه رخ دهد، جای نگرانی نیست، اما اگر غالب شد، حتماً مشکلی وجود دارد.
• کاهش یا افزایش تعداد دفعات مدفوع یا مقدار مدفوع طیور می‌تواند نشان دهنده کاهش مصرف غذا یا تداخل در عبور طبیعی (مانند استفراغ) باشد.
این موارد می‌تواند نشان دهنده مشکل کلیوی یا مشکلات متابولیکی باشد. عواملی که موجب آبکی شدن مدفوع طیور یا اسهال می‌شود، شامل:

1- استفاده از دوز نامناسب مواد در جیره غذایی
2- خوراک کپک زده و فاسد
3- برخی بیماری‌ها طیور
4- کنترل آب و هوا
5- مصرف نامعقول داروها
6- تغییر ناگهانی جیره غذایی طیور
7- استرس در طیور

غلظت مایع بیشتر در فضله می‌تواند نشان دهنده عفونت دستگاه روده نیز باشد.

 

اسهال آبکی مرغ ناشی از استفاده از میزان نامناسب مواد در جیره غذایی

مدفوع آبکی یا اسهال (Diarrhea) ممکن است ناشی از تغذیه باشد. مصرف زیاد مواد معدنی به ویژه پتاسیم، سدیم، سطوح اضافی منیزیم (کربنات، سولفات و اکسید)، نمک زیاد، کلسیم، سولفات یا کلرید، پروتئین بالای، ویتامین D بالا یا ویتامین A کم در جیره می‌تواند منجر به مصرف بیش از حد آب و مدفوع مرطوب شود. آب مصرفی نیز باید از نظر غلظت مواد معدنی، به ویژه سولفات و منیزیم بررسی شود.
مصرف کلسیم به صورت سنگ و آهک یا فسفات کلسیم در جیره غذایی مرغ، موجب درگیری کلیه‌ها می‌شود که می‌تواند باعث اسهال جوجه شود. در این بین جوجه‌های جوان حساس‌تر هستند. همچنین کربوهیدرات های غیر نشاسته ای (مانند رافینوز در کنجاله سویا، لاکتوز در گندم، پنتوسان ها در دانه های کوچک یا ساکارز) منجر به فضولات آبکی می‌شود.

 

تاثیر مایکوتوکسین بر روده طیور

 

خوراک کپک زده (MOLDY FEED)

وجود مایکوتوکسین در مواد غذایی استفاده شده در خوراک طیور ممکن است، موجب بالا رفتن رطوبت مدفوع مرغ شود. مایکوتوکسین‌ها باعث تحریک دستگاه گوارش و ایجاد تغییرات پاتولوژیک در کلیه‌ها می‌شوند. از جمله این مایکوتوکسین‌ها می‌توان به اوکراتوکسین، اوسپورین و سیترینینآ آفلاتوکسین اشاره کرد. به همین دلیل کیفیت مواد مصرفی دان مرغ بسیار حائز اهمیت است. همچنین تجهیزات نگهدارنده و جابه‌جایی دان باید به صورت دوره‌ی تمیز و ضدعفونی شود. همچنین خوراک یا مواد غذایی آلوده در نزدیکی مواد دیگر، می‌تواند بقیه تجهیزات و مواد غذایی را آلوده کند. همچنین استفاده از چربی بی‌کیفیت و فاسد منجر به فضله آبکی می‌شود.

بیماری یکی از عوامل اسهال در طیور

بیماری یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند باعث اسهالی شدن مرغ ‌شود. از عوامل اولیه در آسیب دیدگی مجرای گوارش همین اسهال است. از جمله بیماری‌ها که مستقیما به روده آسیب وارد می‌کند، عفونت کوکسیدیایی است. به همین دلیل استفاده از مکمل‌های ضدکوکسیدیال در خوراک طیور ضروری است، زیرا به غیر از عفونت کوکسیدیایی (coccidiosis)، منجر به آنتریت نکروزه (necrotic enteritis) و بستر مرطوب می‌شود. همچنین عفونت‌های ناشی از اشریشیا کلی (Escherichia coli)، کامفیلوباکتر ژژونی (Camphylobacter jejuni) و اسپیروکت‌ها (spirochaetes) باعث شل شدن فضله مرغ می‌شود. از عوامل ویروسی که باعث اسهال مرغ می‌شود، می‌توان به ریو ویروس و آدنوویروس اشاره کرد که جلوی جذب مواد مغذی را می‌گیرد. در صورتی که فضولات مرغ شما بسیار سفید و یکدست است، می‌تواند از علائم یک بیماری کلیوی باشد که در پرندگان مسن‌تر شایع‌تر است.
سندرم سوء هاضمه (Malaborption/maldigestion syndrome) نیز از بیماری‌های است که باعث اسهالی شدن پرنده می‌شود. ویروس‌های روده‌ای که باعث این ماجرا می‌شوند شامل: ریو ویروس، روتاویروس، انتروتوکسین های باکتریایی (bacterial enterotoxins)، E. coli، Clostridium، chostridium، وبا (cholera)، سالمونلا.


منبع: بررسی فضله مرغ - اسهال مرغ

 

 


امتیاز دهی بصری با بررسی صفات کیفی جوجه یک روزه

امتیازدهی بصری پرندگان برای به دست آوردن یک نمای کلی از کیفیت جوجه استفاده می‌شود. تقریباً 100 جوجه از نظر رنگ پر، کیفیت ناف و رفتار جوجه ارزیابی می‌شوند. صفات کیفی بیشتر شامل بررسی فعالیت جوجه و کیفیت ناف، منقار و مفاصل است. در منظر کلی برایبررسی کیفیت جوجه یک روزه می‌توان موارد زیر را بررسی کرد:

رفلکس (Reflex): جوجه‌های سالم و مرغوب، سرزنده و با کشش بدنی خوب هستند. این مسئله را به راحتی با پشت رو گذاشتن جوجه می‌توان امتحان کرد. جوجه سالم در این شرایط تقلا نمی‌کند، نهایتاً طی 3 ثانیه روی پای خود بر می‌گردد و عمودی می‌ایستد.

چشم‌ها (Eyes): باید تمیز، باز و براق باشند، کدر یا بسته نباشند. جوجه‌های مرغوب چشم‌های گرد و روشن دارند.

کیفیت پاهای جوجه یک روزه

پاها (Feet): بررسی پاها برای ارزیابی جوجه آسان است. با گرفتن 3 تا 5 جوجه همزمان می‌توانیم پاهای زیادی را به یکباره ببینیم و به دنبال علائم کم آبی باشیم، جایی که علائم کم‌آبی جوجه‌ها ابتدا در آن ظاهر می‌شود. پاها باید روشن، ساقه‌ها گرد (نشان دهنده میزان آب کافی)، بلند و بدون هیچ گونه ضایعه‌ای باشد. هیچ گونه نقص از جمله شکستگی، کج بودن و بدون تورم یا فلجی در پاها وجود نداشته باشد. مفاصل آسیب دیده در طیور نشانه سطح رطوبت کم و تهویه زیاد در طول انکوباسیون است. در شرایط رطوبت بالا جوجه‌ها مجبورند تلاش بیشتری برای خروج از تخم بیرون داشته باشند. این موضوع باعث آسیب خوردن به مفاصل آنها می‌شود.
مورد دیگری که باید به آن توجه کنید، خشک نبودن پای پرنده است. پاهای جوجه نباید خشک و همراه کمی بافت چربی نیز باشند. رنگ پاها باید معمولی باشد. رنگ پای جوجه معمولا صورتی کمرنگ یا گلبهی است. در صورت کبود بودن آن احتمالا با مشکلی روبرو هستید. همچنین زمانی که پای جوجه را با گونه خود لمس می‌کنید باید گرمتر از گونه شما حس شود. در صورتی حس سرما با تماس به گونه‌های خود، دمای سالن را کمی بالا ببرید، چرا که احتمالا در مسیر نقل و انتقال جوجه‌ها سردشان شده است. این اتفاق بیشتر ممکن است در فصول سرد اتفاق ‌افتد.

منقار (Beak): سوراخ‌های بینی جوجه باید تمیز و منافذ بینی باز باشد. منقار بالای باید سالم، بدون زخم باشد. نبود منقار بالا یا زخم روی منقار نشانه خوبی نیست. هیچ لکه قرمز روی منقار یا ناهنجاری وجود نداشته باشد. در صورت وجود نقاط قرمز روی منقار نشان از درجه حرارت بالا در هچری است. این شرایط موجب شده تا جوجه‌ها بخواهند از پوسته تخم بیرون بیایند یا سعی کنند از طریق ایجاد سوراخ نفس بکشند. در نتیجه با نوک زدن زیاد بر پوسته تخم مرغ به منقار خود آسیب رسانده‌اند.

مقایسه ناف جوجه سالم و ناسالم

ناف جوجه (Navel): برای بررسی ناف جوجه، باید به این نکته توجه کنید که خوب بسته و تمیز باشد. ناف باید خشک و بدون بقای پوسته و غشای تخم مرغ یا باقیمانده زرده باشد. به دلیل افتادن ناف جوجه، یک خراش کوچیک روی ناف جوجه وجود دارد که باید بسته و تمیز باشد، در صورتی که ناف کثیف یا سیاه (ناف دکمه‌ای (black buttoned)) یا ناف باز باشد، جوجه باید معدوم شود.

بررسی کیفیت شکم و جذب صحیح کیسه زرده (Yolk sac): شکم جوجه یک روزه باید نرم و صاف باشد. شکم نفاخ و سفت نشانه جذب بد کیسه زرده (Yolk sac) است. این امر موجب افزایش مرگ و میر در هفته اول می‌شود. شکم سفت نشانه عفونت کیسه زرده نیز است. این موارد در مرغ تخمگذار می‌تواند در تخمگذاری مشکلاتی را ایجاد کند.

تمیزی مقعد جوجه: باید خشک و براق باشد، نه مرطوب و چسبنده. در واقع مقعد پرنده باید تمیز باشد.

یکنواختی گله: جوجه‌ها باید تقریباً هم‌اندازه و هم وزن باشند، تفاوت بیشتر از 20% از استاندارد وزن یکنواخت گله (سبکتر یا سنگین‌تر) نشانه بدی است. برای تشخیص این موضوع هنگام ورود جوجه‌ها به مرغداری، جوجه‌ها را در هر جعبه یا سینی وزن کنید. با این روش شما متوجه خواهید شد که وزن گله یکنواخت است یا خیر؟!

گله‌های با یکنواختی پایین بعداً در پرورش مشکلاتی را ایجاد می‌کنند و منجر به تولید کم می‌شود. این مسئله همچنین می‌تواند بر ایمنی گله تاثیر گذار باشد، زیرا ممکن است توزیع، جذب، مصرف واکسن نابرابر در بین گله مرغ اتفاق بیافتد.

 

• نداشتن عوارض تنفسی و قارچ: در صورت قارچی بودن دستگاه تنفسی، جوجه نفس‌های عمیق می‌کشد که اصطلاحاً بلع هوا گفته می‌شود. در زیر می‌توانید ویدیو مربوط به بلع هوا جوجه را مشاهده فرمایید.
• دهیتراته نبودن جوجه: دهیدراتاسیون یا کم آبی بدن، از دست دادن بیش از حد آب بدن است که برای جوجه‌ها بسیار خطرناک باشد. این اتفاق به دلیل گرمای زیاد در فرآیند جوجه‌کشی (فرآیند هچری یا سالن نگهداری جوجه)، ماندن زیاد در دستگاه هچری، زمان انتقال طولانی، رطوبت پایین، نرسیدن آب به جوجه در مدت زمان انتقال و دیر رسیدن به فارم در زمان انتقال به فارم برای جوجه‌ها اتفاق می‌افتد. از علائم آن می‌توان به له‌ له زدن جوجه، گودی چشم، کاهش اشتها، خشک شدن پاها اشاره کرد. دهیتراته شدن جوجه می تواند باعث اخلال در سیستم گوارش جوجه و متاسفانه تلفات در گله مرغداری شود.
نداشتن پر سفید در نوک بال‌ها و کیفیت و رنگ پرها – پرهای جوجه‌های مرغوب، بزرگ و کرکی است. پرهای جوجه نباید خشک، چسبنده و مایل به زرد باشد. این موضوع را خوب است همیشه به یاد داشته باشید که تُن رنگ پر عامل مهمی نیست. چرا که ممکن است جوجه تحت تاثیر گاز حاصله از فرمالین در روزهای آخر در انکوباسیون رنگ زرد پیدا کرده باشد. آنچه مهم است یکنواختی توزیع رنگ پرها است. هرچه رنگ جوجه‌ها یکنواخت‌تر باشد، گله بهتر است.

تحرک صحیح و شادابی جوجه: وقتی جوجه‌ها در سالن پرورش رها شدند، در شرایطی که دما، تهویه، پخش دان و آب اصولی صورت گرفته باشد، جوجه‌ها باید در سالن مرغداری پخش شوند. جوجه‌ها باید فعال و سرزنده باشند و به محرک‌ها واکنش نشان دهند. کز کردن، یکجا جمع شدن، حرکت نکردن و … نشانه مشکلی در گله است که باید بررسی شود.

در صورت مشاهده موارد ذکر شده در تعداد بالا در گله، موضوع را با مرکز خریداری جوجه یک روزه در میان بگذارید. در صورت پذیرفتن مشکل، شما اعلام خسارت کرده و با مرکز مشکل را حل می‌کنید. در صورتی که مرکز فروش جوجه مسئولیت کار را نپذیرفت، موارد را به اداره دامپزشکی موارد را گزارش دهید. پس از بازدید دامپزشکی موارد صورتجلسه و نمونه‌گیری انجام می‌شود. پس از نمونه گیری، نتیجه به شما اعلام می‌شود. در صورتیکه حق با شما باشد، شما می‌توانید با از طریق دستگاه قضایی مورد را رسیدگی کنید.

نکته مهم: در صورتی که به هر دلیلی از کیفیت جوجه‌ یک روزه خریداره شده راضی نبودید، حتما مرکز خریداری خود را برای دوره بعد تغییر دهید. جوجه بیمار رسیدگی و تامین انرژی و غذای بیشتر را دارد که در نهایت عملکرد گله را پایین آورده و در نهایت نه تنها شما سود نخواهید کرد بلکه ممکن است خسارات و ضرر مالی جدی ایجاد کند.

البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که اگرچه این روش سریع است و در بسیاری از جوجه کشی‌ها استفاده می‌شود، کیفیت جوجه فقط تخمین زده می‌شود و با عدد بیان یا ثبت نمی‌شود. مقایسه بین روزها، گله‌های مختلف یا جوجه‌ کشی‌ها مختلف سخت است و امتیازدهی بصری تحت تأثیر نظرات شخصی افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد.


عوامل موثر بر سلامت روده و سلامت دستگاه گوارش مرغ

با توجه به موارد ذکر شده، آنچه که جوجه‌ها می‌خورند بر روی میکروب‌های موجود در روده تاثیر می‌گذارد. جدا از خوراک، ژنتیک، محیط تاثیر به‌سزایی بر ساختار و عملکرد میکروبیوم روده دارد. جوجه‌های صنعتی با مدیریت دقیق نگهداری، میکروب‌های متفاوتی نسبت به جوجه‌ها با نگهداری سنتی دارند. از عواملی که سلامت روده جوجه را به خطر می‌اندازد، استرس است. حتما برای شما یا آشنایان شما پیش آماده که به دلیل استرس معده درد گرفته و یا اشتهای شما کم شده است. جوجه‌ها نیز این چنین هستند. استرس روده جوجه‌ها را نیز برهم می‌زند. اشتهای جوجه‌ها کم شده، هضم و جذب مواد مغذی درست انجام نمی‌شود، در نتیجه سیستم ایمنی بدن جوجه پایین آماده و آنها را مستعد بیماری می‌کند. پس بسیار مهم است که بدانیم چه عواملی در جوجه‌ها ایجاد استرس می‌کند؟

• احساس خطر

• حس گرمای زیاد

• جیره غذایی

چه زمانی جوجه‌ها احساس خطر می‌کنند؟
این موارد در سیستم پرورش صنعتی و سنتی متفاوت است. اما به‌طور کل عوامل موثر در ایجاد خطر در جوجه‌ها می‌توان به:

• استرس ناشی از حیوانات شکاری – این مورد در پرورش سنتی اتفاق می‌افتد.
• مراقبت از جوجه‌ها و تخم – این مورد نیز در پرورش سنتی رایج است.
• نگرانی آب‌ و هوایی –در سیستم سنتی این جریان بیشتر است. اما دما و تنش گرمایی در مرغداری‌های تجاری نیز اتفاق می‌افتد. مقوله‌ دما در پرورش جوجه‌ها بسیار مهم است و برای مرغ تخمگذار و جوجه‌های گوشتی متفاوت است.
• واکسیناسیون – به‌طور کل در زمان واکسیناسیون به طیور استرس وارد می‌شود. بهتر است واکسیناسیون، در نور و سر و صدای کم و توسط افراد خُبره اتفاق بیافتد، تا فشار روانی به جوجه‌ها وارد نشود.
• خاموشی ناگهانی – مثل رفتن برق یکباره
• سر و صدای ناهنجار – از صدای رعدو برق(بیشتر در پرورش سنتی) – رها کردن سینی‌های دانخوری، رفت و آمد پر سرو صدای پرسنل مرغداری و….

چه مواردی در جیره غذایی منجر به وارد شدن استرس به طیور می‌شود؟
مبحث خوراک طیور بسیار مهم و پیچیده است. اینکه در طول دوره پرورش مرغ باید از چه موادی استفاده شود. تغییر در خوراک طیور باید به آهستگی و طبق اصول انجام شود. تغییر ناگهانی جیره غذایی، موجب استرس در پرنده و در نتیجه مشکلات گوارشی در طیور گوشتی و کاهش تخمگذاری در طیور تخمگذار می‌گردد. بنابراین بهتر است، تغییر جیره طی 10 روز و به صورت کم کردن یک دهم از خوراک قدیم و اضافه کردن یک دهم خوراک جدید، باشد. در صورتی که زمان لازم را ندارید می‌توانید طی سه روز و به میزان یک سوم همین کار را انجام دهید.
مورد دیگری استفاده از چربی‌های غیر مجاز در خوراک طیور است. این اتفاق به‌خصوص در پرورش خانگی که از پسماند خوراک انسان استفاده می‌شود اتفاق می‌افتد. در شیوه صنعتی تولیدکنندگان خوراک دام و طیور این موارد را در جیره‌نویسی اصولا رعایت می‌کنند.

منبع: سلامت روده مرغ و عوامل موثر بر آن

 


کنترل بیماری طیور با ربات در مرغداری

 درمقاله ای از  سایت جهان کاوه افق خزر درباره مرغداری هوشمند، روش‌های که با استفاده از آن ربات‌ها و سیستم هوشمند بیماری را در طیور کنترل و تشخیص می دهند گفته شده است که:

تشخیص بیماری طیور با ربات در مرغداری
سیستم‌های مجهز به هوش مصنوعی رفتارهای مربوط به طیور را به موقع تشخیص و به مرغداران هشدار می‌دهند. با کمک حسگرهای هوشمند داده‌های مرتبط با بیماری‌ها و مسائل مربوط به ایمنی مواد غذایی را می‌توان جمع آوری و با هوش مصنوعی آنها را طبقه‌بندی کرد. با این روش پاتوژن‌های نامطلوب سریعا شناسایی می‌شوند. یک بیوسنسور دقیق و قوی حضور پاتوژن‌های بالقوه ویروسی و باکتریایی را در هوا و مدفوع سریعا تشخیص داده و مداخلات لازم را انجام دهد. در سیستم‌های هوشمند مدفوع مرغ تجزیه و تحلیل شده و یا نمونه به دست‌ آمده را بررسی و نتایج آنالیز را برای هر گونه ناهنجاری در میکروبیوتای مرغ اسکن می‌نماید.

همچنین علائم و نشانه‌های بیماری در پرندگان با نظارت بر آنها سریعا شناسایی می‌شود. تشخیص علائم پنهان بیماری، در جلوگیری از شیوع بیماری می‌تواند موثر باشد. در تجربیات استفاده شده از این روش نشان داده که هوش مصنوعی توانسته شیوع احتمالی بیماری را قبل از وقوع پیش‌بینی کند. همچنین داده‌های موجود در استفاده از این روش نشان داده که هوش مصنوعی توانسته ناقل بیماری را ردیابی، نحوه انتقال و سایر الگوها را تشخیص و با دارا بودن قابلیت‌های هشدار اولیه هوش مصنوعی از شیوع بیماری در آینده جلوگیری کند. در مرغداری‌های مجهز به هوش مصنوعی فضاهای تفکیک شده‌ای وجود دارد که ربات‌ها می‌توانند در تماس نزدیک با پرندگان قرار گیرند.
زمانی که این ربات‌ها بیماری یا عفونت پاتوژن در طیور را شناسایی می‌کنند، سیستم رباتیک به سرعت وارد عمل شده و مداخلات لازم را اعمال می‌کند. ابتدا پرنده آلوده یا بیمار یا حتی گروهی از طیور از گله جدا می‌شوند.

چشم‌انداز پایدار (Sustainability Perspective)، مزارع پرورش طیور می‌توانند با تکنولوژی کیفیت متریال و مواد مغذی گرفته شده از پسماندها را بالا برد. این مواد شامل جاذب پیشرفته برای جذب آمونیاک محیط مرغداری یا بیوراکتورها (bioreactor) برای حذف دگر شکل‌های فسفر از بستر مرغ است.

کنترل و نظارت بر صدای مرغ

از متغیرهای دیگری که در پروش طیور مهم است، صدای پرندگان است. صدای طیور راهنمای بسیار خوبی برای شناسایی سلامت گله و مسائل رفتاری آنها است. سیستم تشخیص صدا بر مبنی هوش مصنوعی با روش SSL می‌تواند ناهنجاری‌ها را شناسایی کرده و اخطارهای لازم را به مرغدار صادر می‌کند. این سیستم‌های هوش مصنوعی بنا بر الگوهای که برای آنها ضبط شده است، الگوهای که انحراف دارند را شناسایی و تجزیه و تحلیل می‌کنند.


تشخیص جنین در سیستم هچ با سیستم هوشمند
مرغداران با استفاده از ماشین لرنینگ (Machine Learning) و سیستم‌های مجهز به هوش مصنوعی، توانایی تشخیص تخم بارور را از تخم‌های نابارور پیدا می‌کنند. اینکار کمک می‌کند تا به جای هدر رفتن وقت و انرژی برای تخم‌های نابارور، استفاده دقیق‌تری از منابع موجود در جوجه‌‌کشی شود.

 


انواع سیستم تهویه در مرغداری

 

سیستم طبیعی تهویه در مرغداری‌ها – طراحی و محل قرار گرفتن پنجره‌های مرغداری


در سیستم تهویه طبیعی نیروهای طبیعی همچون باد وظیفه جابه‌جایی هوا را دارند. در این سیستم معمولا از پنجره‌ها برای تامین هوای تازه و خروج دی‌اکسیدکربن در سالن‌های مرغداری استفاده‌ می‌شود. تعداد و اندازه پنجره‌ها باید مناسب با سالن مرغداری و جوجه‌ریزی باشد. برای بهبود کیفیت تهویه معمولاً پنجره‌های جنوبی سالن را نزدیک کف (یک متری کف) و پنجره‌های شمالی را نزدیک سقف (با فاصله نیم متری) در نظر می‌گیرند. همچنین ضروری است در این حالت نسبت سطح ورودی هوا به خروجی آن کمتر از 2 به 1 باشد. با وجود اینکه این روش انرژی و هزینه کمتری را به دنبال دارد، اما به دلیل مضرات آن امروزه خیلی کاربردی نیست. در این روش احتمال ورود حشرات و موجودات موزی به داخل سالن مرغداری بسیار زیاد است. در نتیجه توصیه می‌شود حتما از توری برای پنجره‌ها استفاده شود. از طرفی به دلیل وجود پنجره‌ها کنترل نور در سالن به درستی صورت نمی‌پذیرد که نیاز به تیره کردن پنجره‌ها است. به‌علاوه در فصول سرد یا فصول گرم این تهویه‌ها جوابگو محیط سالن مرغداری نیست. به همه دلایل ذکر شده توصیه می‌شود برای کنترل بهتر و راحت‌تر جریان و دمای هوا از سیستم تهویه مکانیکی برای پرورش طیور با وسایل خنک کننده استفاده گردد.
 

سیستم تهویه مکانیکی


در سیستم‌های جدیدتر مرغداری‌های صنعتی از سیستم تهویه مکانیکی یعنی فن و تهویه مصنوعی استفاده می‌شود. این سیستم هوای تازه مرغداری را وارد و هوای آلوده را خارج می‌کند. سیستم تهویه مکانیکی به دو صورت فشار مثبت و فشار منفی وجود دارد.
تهویه فشار مثبت یا دمنده
 

تهویه فشار مثبت یا دمنده (Positive Air Pressure)

تهویه با فشار مثبت یعنی وارد کردن هوای تازه از بیرون به داخل مرغداری از طریق یک فن برای ایجاد فشار مثبت و سپس تخلیه هوای نامطبوع از طریق دریچه‌ای در طرف دیگر. در واقع در تهویه فشار مثبت فن هوای تمیز و تازه بیرون را به داخل می‌کشد. این روش عموماً در زمستان به دلیل استفاده از بخاری به کار گرفته می‌شود، در غیر اینصورت از فن‌ تهویه فشار مثبت استفاده نمی‌شود
تهویه فشار منفی یا مکنده
 

تهویه فشار منفی یا مکنده (Negative Air Pressure)


تهویه با فشار منفی یعنی هوای تازه از ورودی هوا به داخل جریان دارد، از داخل مرغداری عبور می‌کند و هوای آلوده توسط فن تخلیه می‌شود. در واقع اصل تهویه به این صورت است که با روشن شدن اگزاست فن (exhaust fan) یا هواکش فن فشار منفی، فشار هوا در سالن مرغداری کمی کمتر از بیرون می‌شود. یعنی فن‌ها هوا آلوده مرغداری را خارج می‌کنند. در واقع طراحی موقعیت نصب فن خروجی فشار منفی مستلزم آن است که حجم هوای خروجی کمی بیشتر از حجم هوای ورودی باشد. یعنی فشار هوا در مرغداری کمی کمتر از بیرون باشد تا هوای تازه خارج از سالن به طور خودکار تحت تأثیر فشار منفی به داخل جریان ‌یابد. این نوع تهویه معمولا در تمام مرغداری‌های مدرن پرورش مرغ فعلی استفاده می‌شود. در خنک‌سازی فارم‌ها روش‌های مختلفی به روش تهویه فشار منفی وجود دارد که از آن جمله می توان به تهویه متقاطع، تهویه عرضی و تهویه طولی اشاره کرد.

منبع: تهویه مرغداری