سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تهویه عرضی مرغداری

در سایت جهان کاوه بطور مفصل درباره انواع تهویه مرغداری و محاسبه تعداد فن مرغداری پرداخته است. در بخشی از مقاله درباره تهیوه عرضی مرغداری صحبت کرده، که به شرح زیر است:

تهویه عرضی یعنی در عرض سالن، فن‌های خروجی یک طرف سالن مرغداری و اینلت (فن خروجی فشار منفی) هوا در طرف دیگر نصب می‌شوند. اینلت در واقع پنجره‌ای است که کنترل میزان ورود و خروج هوای داخل سالن مرغداری را دارد و باعث کاهش تلفات انرژی و افزایش میزان بهره‌وری می‌شود. پنجره اینلت قابل تنظیم بوده و باعث یکنواختی دمای داخل سالن مرغداری می‌شود.
این نوع تهویه در دو نوع سیستم فشار مثبت و سیستم فشار منفی طراحی می‌شود. این سیستم با تمام قابلیتی‌های که همچون تنظیم دما، بهبود توزیع هوا و کاهش ورودی هوا در مرغداری دارد، اما در عمل به دلیل معایب آن به ندرت استفاده می‌شود. از معایب سیستم تهویه عرضی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

• هزینه بالای تجهیزات
• تعبیه تعداد بالای تجهیزات
• نصب سخت
• دامنه محدود

معمولا زمانی که مرغداری با طول کم و دهانه آن کمتر از 10 متر باشد، از تهویه عرضی استفاده می‌شود. در سیستم تهویه عرضی هوای تازه از ورودی داخل و سپس از داخل مرغداری به طور کامل عبور کرده و در نهایت خارج می‌شود.

 

تهویه عرضی مرغداری

 


کنه پسوروپتیک ویس در دام

جرب پسوروپتیک یک بیماری پوستی در گاو است که توسط کنه پسوروپتیک ویس (Psoroptes ovis) ایجاد می‌شود. در گذشته در حالی که انتظار نمی‌رفت که کنه از یک جانور به دیگری منتقل شود، در بریتانیا جرب پسوروپتیک از گوسفند به گاو منتقل شد. در صورت بروز جرب پسوروپتیک به گله، می‌تواند باعث بیماری شدید و شیوع گسترده شود. جرب پسوروپتیک معمولا در پشت، شانه‌ها و دم مشاهده می‌شود. کنه‌ پسوروپتیک می‌توانند برای مدت محدودی در حدود 18 روز در محیط زنده بمانند.
برای درمان جرب پسوروپتیک در گاو از حمام کنه به دو روش زیر استفاده می‌شود:

• استخری (vat dipping)
• اسپری (spray dipping)

 

 

روش دیگر استفاده از کنه کش‌های سیستمی با فرمولاسیون خوراکی، موضعی یا تزریقی است. روش اسپری به دلیل زمان بر بودن بیشتر مناسب گله‌های کوچک است. سیستم استخری نیز در برخی کشورها از جمله ایالات متحده، به دلیل هزینه‌بر بودن و دشواری در مدیریت غلظت مناسب ترکیبات درمانی و پاکسازی مناسب خیلی مورد استفاده قرار نگرفته است. در زمان اسپری دام باید به این نکته توجه کرد که بدن دام به طور کامل خیس شود. در روش اسپری یا استخر کنه می‌توان از موادی همچون لایم سولفور داغ (hot lime sulfur)، یا پرمترین برچسب گذاری برای جرب گاو استفاده کرد.

برای درمان گاوهای گوشتی در برابر جرب پسوروپتیک در ایالت متحده لاکتون‌های ماکروسیکلیک ارجح است. دورامکتین تزریقی، ایورمکتین تزریقی و موکسیدکتین (فرمولاسیون‌های ریختنی و تزریقی) برای پزوروپتس اویس (P ovis) برچسب‌گذاری شده‌اند. از بین این درمان‌ها فقط موکسیدکتین (moxidectin) و لایم سولفور داغ برای درمان دام شیری آلوده به جرب پسوروپتیک تایید شده است. مقاومت به لاکتون های ماکروسیکلیک در اروپا شناسایی شده است.
محصولاتی که برای جرب سارکوپتیک در گاوها برچسب گذاری شده‌اند برای جرب پسوروپتیک نیز مناسب هستند. در خارج از ایالات متحده، درمان‌های دیگری برای کنترل جرب در دسترس هستند، از جمله فلومترین (flumethrin ) (2 میلی‌گرم بر کیلوگرم، تکرار 10 روز بعد)، 0.3 درصد کومافوس (coumaphos)، 0.1 درصد فوکسیم (phoxim)، 0.075 درصد دیازینون (diazinon)، و 0.025 درصد – 0.05. ? آمیتراز (amitraz). این در حالی است که در حال حاضر هیچ محصول آمیتراز با برچسب برای استفاده برای گاو در ایالات متحده وجود ندارد. دیازینون (Diazinon) برای استفاده در گاو فقط در فرمول برچسب گوش در ایالات متحده استفاده می‌شود. برای درمان یا پیشگیری از جرب برچسب گذاری نشده است.

 

درباره روش درمان کنه پسوروپتیک گاو می توانید مقاله کامل کنه در گاو را مطالعه فرمایید.


خصوصیات خوراک دام با کیفیت

خوراک دام، غذایی است که به حیوانات اهلی داده می‌شود و اغلب به علوفه در راستای مراقبت و مدیریت حیوانات مزرعه توسط انسان برای کسب سود اطلاق می شود. تامین خوراک با کیفیت، سلامت دام را تضمین می کند. سلامت حیوانات به شدت به خوراکی وابسته است که متعادل باشد.
تهیه جیره متعادل برای حیوانات در حال رشد و شیرده تنها در صورتی امکان پذیر است که خوراک مصرفی مطابق با مشخصات تعیین شده از نظر انرژی، پروتئین، مواد معدنی، ویتامین ها و غیره باشد. بیشتر موادمغذی درشت و ریزمغذی برای برآورده کردن نیاز حیوانات توسط کنسانتره‌های دامی تامین می‌شود.
کنسانتره های دام پرواری و دام شیری
کنسانتره های دام پرواری و دام شیری


ارزیابی خوراک دام

نقش جهان کاوه دانه در تغذیه سالم برای دام


هدف از روش‌هایی ارزیابی خوراک دام، گرفتن اطلاعات در مورد خوراک‌ها برای رفع نیازهای تغذیه‌ای دام است. در ارزیابی کیفیت خوراک دام، ارزش غذایی خوراک دام در نظر گرفته می‌شود. روش‌های عملکرد‌ ارزش خوراک عمدتاً به اندازه‌گیری قابلیت هضم خوراک تمایل دارند. ارزش غذایی خوراک نشخوارکنندگان با ترکیب شیمیایی، غلظت و سرعت و میزان هضم خوراک در شکمبه ارزیابی می‌شود.
بطور مثال در روند تولید خوراک دام شرکت جهان کاوه، کیفیت مواد مصرفی بسیار مهم بوده است. استفاده از مواد با کیفتی وارداتی زیر نظر متخصیصن حوزه تغذیه دام و طیور با آنالیز دقیق صورت گرفته است. شما می‌توانید آنالیز خوراک و همچنین نحوه مصرف هر کدام از محصولات جهان کاوه را در صفحه همان محصول مشاهده بفرمایید.


به منظور تامین مواد مغذی لازم برای حیوانات برای تامین نیازهای آنها برای نگهداری، رشد، بارداری و تولید شیر، کاهش خطرات سلامت دام و …. باید با فرمولی دقیق نوشته شود. در همین راستا شرکت جهان کاوه تا به امروز، با تولید یک جیره متعادل با کیفیت و مقرون به صرفه با توجه به نیازهای تغذیه‌ای دام حامی دامداران بوده است. از عملکردهای مطلوب مصرف این کنسانتره‌های دامی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• بهبود عملکرد دام
• کاهش هزینه‌های خوراک برای سودآوری حداکثر
• حفظ بهره‌وری با تکیه بر پرورش دام سالم و کاهش بیماری
• پاسخ به نگرانی‌های رو به رشد مصرف کنندگان در مورد ایمنی مواد غذایی

منبع: خوراک دام


روش حمل و نقل جوجه یک روزه

در مقاله ای درباب خرید جوجه یک روزه در سایت جهان کاوه افق خزر آماده است:

حتما با شرکت‌های معتبر جهت حمل و نقل جوجه‌های یک روزه قرارداد ببندید. چرا که حمل و نقل جوجه‌ها خود فرآیند و اصولی دارد که اگر رعایت نشود، باعث خسارت و تلفات جبران ناپذیری خواهد شد. یک تیم مجرب در زمینه حمل و نقل جوجه یک روزه قطعا تمامی جوانب کار را در نظر خواهد گرفت. مهمترین اصول حمل جوجه یک روزه به شرح زیر است:

استفاده از ماشین‌های سالم و مخصوص حمل جوجه
استفاده از جعبه‌ها نرم – باکس‌ها نرم مانند ضربه‌گیر عمل می‌کنند تا جوجه‌ها آسیب نبینند.
چیدمان اصولی جعبه‌های حمل جوجه – چیدمان جعبه‌ها باید به گونه‌ای باشد که کمترین حرکت و تکان را داشته باشد. حرکت زیاد به جوجه‌ها استرس وارد می‌کند. همچنین درر چیدمان جعبه‌ها حامل جوجه باید گردش هوا نیز در نظر گرفته شود. رعایت این موارد برای جلوگیری از آسیب و تلفات جوجه‌ها بسیار مهم است.
رانندگی اصولی در هنگام جابه جایی جوجه‌ها – کار کردن با رانندگان مجرب، رانندگی با سرعت مطمئن، توقف کم و کمترین حرکت ماشین رانندگی می‌کنند. اینها از موارد بسیار مهم در حمل جوجه‌ها است.
تهویه مناسب هنگام انتقال جوجه‌ها – تهویه‌ هوا در هنگام حمل و نقل جوجه‎ها باید به خوبی صورت گیرد تا جوجه‌ها در حین حرکت به راحتی تنفس کنند. دریچه‌های هوا نه باید بسته و نه بیش از حد باز باشد. تهویه بیش از حد و جریان هوای زیاد باعث خفگی جوجه‌ها می‌شود.
استفاده از چیک ژل و چیک بوست – در زمان انتقال جوجه‌ها برای جلوگیری از گشنگی و تشنگی جوجه‌ها که منجر به دهیتراته شدن جوجه و آسیب به دستگاه گوارش جوجه می‌شود، می‌توان از چیک ژل و چیک بوست استفاده کرد.

در همین راستا برای کاهش خسارت‌های وارده در زمان نقل و انتقال جوجه برخی از کشورها با تجهیز کردن فارم‌های مرغ گوشتی، فرآیند جوجه کشی در داخل فارم پرورش انجام می‌دهند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید مقاله مراحل جوجه کشی و جوجه‌ریزی در مزرعه مرغ گوشتی مطالعه بفرمایید.


زمان خرید جوجه یک روزه

زمان یکی از عوامل مهم در خرید جوجه یک روزه است. جوجه یک روزه بسیار حساس و نیاز به مراقبت بیشتری دارد. از قبل باید سالن جهت جوجه ریزی آماده و ضدعفونی شده باشد. تمامی تجهیزات از قبل باید چک شود تا آماده جوجه ریزی باشد. پس حتما زمانی جوجه خریداری کنید که شرایط جوجه ریزی در سالن مرغداری فراهم باشد.
مورد دیگری که باید به آن توجه کنید، دمای هوا در زمان نقل و انتقال است. این موضوع بخصوص در فصول گرم بسیار حائز اهیمت است. حتما سعی کنید در زمان خنکی هوا انتقال جوجه‌ها صورت گیرد تا جوجه‌ها دچار استرس گرمایی یا دهیتراته نشوند.


محاسبه Livability و فرمول درصد تلفات مرغداری

دراین باره سایت جهان کاوه در مقاله محاسبات مربوط به پرورش مرغ اینگونه نوشته است:

ماندگاری یا زیست پذیری عبارت یا اصطلاحی است که برای توصیف تعداد بازماندگان در یک گله استفاده می‌شود. نقطه مقابل قابلیت زندگی، مرگ و میر یا تلفات (Mortality) است که اصطلاحی است که برای توصیف تعداد حیواناتی که در یک گله می‌میرند. ماندگاری و تلفات در سطح گله محاسبه می‌شود و به صورت درصد نشان داده می‌شود. تلفات (Mortality) در ابتدای دوره تولید مرغ تخمگذار تا زمانی که اوج تولید تخمگذاری بیشتر است. همچنین در پایان دوره مرگ و میر نیز با رسیدن به پایان دوره تخمگذار کمی افزایش می یابد. میانگین مرگ و میر حدود 1 درصد در ماه است، افزایش 0?5 درصدی چندین هفته متوالی می‌تواند نشان دهنده یک مشکل باشد. بطور میانگین مرغ های تخمگذار بین 0?7 تا 0?8 درصد، طی یک دوره 4 هفته‌ای تلفات دارند. همچنین در مرغ گوشتی درصد ماندگاری بین 97 تا 98 درصد نرمال است. این یعنی تلفات بین 2 تا 3 درصد مورد خاصی ندارد.

تعداد پرندگان از ابتدا /100 * تعداد طیور سالم در پایان دوره(فروخته شده) = درصد ماندگاری گله

 

شاخص کارایی تولید مرغداری

محاسبه شاخص کارایی تولید مرغداری (PEF)
در دنیا از شاخص کارایی (اثرگذاری) تولید(Production Efficiency Factor) برای مقایسه عملکرد گله‌ها در طیور استفاده می‌کنند. این مقدار به عواملی همچون وزن زنده، سن، قابلیت زنده بودن و بازده خوراک بستگی دارد. به همین دلیل هرگونه اثر نامطلوب مرتبط به سلامت، استرس محیطی و کیفیت غذا و شرایط اقلیمی بر PEF اثرگذار است. هرچه این شاخص بزرگتر باشد نشان‌دهنده مدیریت مناسب گله و سود‌آوری بیشتر است. از عدد 100 به بالا نشان‌دهنده شرایط مطلوب است.

برای ارزیابی عملکرد سالن پرورش مرغ گوشتی در کنار ضریب تبدیل (FCR)، شاخص تولید نیز مهم است. شاخص تولید در برگیرنده درصد تلفات و ماندگاری گله ، سن بارگیری، ضریب تبدیل، وزن نهایی است. این شاخص هرچه بزرگتر، به معنی مدیریت پرورش گله جهت ارزیابی پایان دوره بهتر بوده است. اما اگر عدد PEF پایین باشد، از جمله سوابق، مدیریت و سلامت برای تعیین علل احتمالی تولید نامناسب بررسی شود. PEF تحت سیستم اروپا را به اختصار EPEF نشان می دهند. در اروپا یک گله جوجه گوشتی با پارامترهای رشد و زیست‌پذیری قابل قبول باید به 200 تا 225 واحد EPEF اروپایی برسد.

در نهایت شما می‌توانید فایل اکسل محاسبات در یک دوره پرورش را از مقاله فرمول‌های تخصصی پرورش مرغ دانلود کنید. در این فایل اکسل فرمول آماده ضریب تبدیل FCR، شاخص ماندگاری ضریب تغییرات یا CV و… وجود دارد. همچنین در این فایل می‌توانید  طریقه محاسبات خرج و سود تولید مرغ را نیز محاسبه کنید. شما تنها کافی است که اعداد لازم را وارد کنید تا محاسبات را برای شما انجام دهد.