سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هوشمندسازی مرغداری

تعریف هوش مصنوعی و سیستم کنترل هوشمند در مرغداری

به‌طور کل در تعریف هوش مصنوعی در ساده‌ترین صورت می‌توان گفت که ترکیب علوم کامپیوتر و مجموعه اطلاعات است تا ماشین‌ها را قادر به انجام وظایف و حل مشکلاتی معادل هوش انسان کند. برنامه‌نویسی هوش مصنوعی بر پایه الگوریتم‌های است که داده‌ها را تجزیه‌ و تحلیل و پیش‌بینی می‌کند.
پیشرفت‌های هوش مصنوعی جنبه‌های مختلفی دارد، از جمله یادگیری ماشینی، یادگیری عمیق، پردازش زبان طبیعی (NLP)، روباتیک و غیره. هوش مصنوعی در صنعت طیور به رفع چالش‌ها، بهبود کارایی کشاورزی و در نهایت به حداکثر رساندن سود کمک می‌کند. حال سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آخرین نوآوری‌ها در پرورش طیور چیست و هوش مصنوعی چگونه در اتوماسیون مرغداری به تولیدکنندگان کمک می‌کند؟

• ایجاد رفاه حیوانات و در نتیجه بالا بردن کارایی تولید، و بهبود اثرات زیست محیطی
• شناسایی وزن طیور با دقت بالا
• نظارت و کنترل با سیستم دامپروری دقیق (Precision Livestock Farming) یا PLF از سیستم هوش مصنوعی
• بهینه سازی و خودکارسازی فرآیند پرورش طیور در بخش‌های همچون درجه‌بندی تخم مرغ، شناسایی جنین زنده، کنترل شرایط جوجه‌کشی، پیش‌بینی احتمال جوجه‌آوری تخم‌ها
• صرفه جویی در منابع انرژی

Precision livestock farming یا همان کشاورزی دقیق دام مجموعه‌ای از ابزار و روش‌های الکترونیکی است که برای مدیریت حیوانات مزرعه استفاده می‌شود. PLF شامل نظارت خودکار حیوانات برای بهبود تولید، تولیدمثل، رفاه و تأثیر آنها بر محیط زیست است.
PLF حیوانات بزرگ مانند گاو “به ازای هر حیوان” ردیابی می‌شود. اما برای حیوانات کوچک، همچون طیور، “به ازای هرگله ردیابی” می‌شود. این روش در گله‌ جوجه‌های گوشتی کاربرد دارد.

 

استفاده از پتاسیل کامل هوش مصنوعی در مرغداری

به غیر از نرم‌افزار، PLF با استفاده از ابزاری همچون دوربین‌ها، میکروفون‌ها، سنسورها و اسکنرها که فرآیند کنترل و کیفیت و جمع آوری اطلاعات را می‌توان اتومات کرد. این ابزارها شرایط، تغذیه و واکنش حیوانات را رصد می‌کند و همزمان وقایع ناگهانی را تشخیص می‌دهد. این هشدارها به همراه داده‌ها به تولید مرغ بهتر کمک می‌کند.

 

شناسایی طیور مبتنی بر هوش مصنوعی

سیستم مبتنی بر هوش مصنوعی مجهز به بینایی کامپیوتری می‌تواند بارکدها یا سایر علائم شناسایی را اسکن و به طور خودکار هر پرنده را شناسایی کند. به این ترتیب، کارکنان مرغداری به تاریخچه روند رشد پرندگان دسترسی دارند، چرا که تمام داده‌ها در پروفایل پیوست شده است.

 

منبع: مرغداری هوشمند -مرغداری هوش مصنوعی

 


حفظ سلامت مرغ در پرورش

اهمیت سلامت روده در طیور

سلامت روده طیور نقش به سزایی برای تبدیل موثر خوراک و جذب بهینه مواد مغذی دارد. در صورتی که سلامت روده مرغ به خطر بیافتد، هضم و جذب مواد مغذی تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در نتیجه سلامت، عملکرد و رفاه پرندگان به خطر می‌افتد.
دستگاه گوارش (GIT) از جامعه متنوعی از باکتری‌ها، قارچ‌ها، تک یاخته‌ها و ویروس‌ها (میکروبیوتای روده) تشکیل شده است. توسعه این جامعه از زمان جوجه ریزی و هچ آغاز می‌شود. باکتری‌ها از محیط، خوراک و اشخاصی که با جوجه‌ها در تماس هستند، جمع می‌شوند. در واقع می‌توان گفت که هریک از این سه ناحیه می‌تواند بر رشد میکروبیوتایی روده اثر بگذارد.

سلامت روده کلید عملکرد، سلامتی و رفاه گله مرغ است. در آسیب شناسی ناشی از پاتوژن‌های القاشده از محیط بیرون معمولا اختلالات گوارشی دیده می‌شود. این عوامل عفونی در اغلب موارد منجر به التهاب دیواره روده، ریزش انتروسیت‌ها و کوتاه شدن و از بین رفتن پرزهای روده می‌شود. به‌طور کل عوامل عفونی اصلی که سلامت روده را مختل می‌کند، عمدتاً منشا باکتریایی دارد.

آنتریت باکتریایی (Bacterial enteritis) یک بیماری آسیب‌پذیر در طیور است که باعث کاهش عملکرد می‌شود. برخی عوامل مستعدکننده این بیماری پیچیده است. استفاده از افزودنی‌های خوراکی شانس پیشگیری از آنتریت باکتریایی را از بین می‌‌برد.

 

باکتری‌های روده از کجا می‌آیند و چگونه در طول زمان تغییر می‌کنند؟

جوجه‌ها همانند انسان‌ها هیچ میکروبیومی در ابتدای تولد در بدنشان ندارند. پس از بیرون آمدن از تخم، از محیط اطراف و خوراک آنها باکتری‌ها وارد بدن آنها می‌شود. بعضی از این باکتری‌ها همانند اشریشیا/شیگلا یا استرپتوکوک به سرعت رشد می‌کنند. این باکتری‌ها به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. بعد از یک هفته، میکروب‌هایی در روده به سرعت رشد می‌کنند که شبیه رومینوکوک هستند، مانند کلستریدیوم. سرانجام، پس از دو هفته، یک جمعیت باکتری پایدار با باکتری‌های Firmicutes و Bacteroidetes، میکروب‌های رایج ساکن در روده، ایجاد می‌شود.

 

منبع: سلامت روده طیور - سلامت دستگاه گوارش طیور

 


ریزش پرهای مرغ نشانه چیست

تولک بری چیست؟

هنگامی که نور روز کم می‌شود، مرغ شروع به ترمیم بدن خود می‌کند. پرهای مرغ می‌ریزد و شروع به تولک بری (پر ریزی) می‌کند. زمانی که مرغ پرهای خود ر ا از دست می‌دهد، را تولک بری گویند. این جریان برای نیمچه جوجه‌ها (پولت‌ها) صدق نمی‌کند. همچنین بعضی از نژادهای مرغ نیز از این قائده مستثنا هستند.

آیا مرغ هنگام تولک بری(molting)،تخم می گذارد?

مرغ در طول روز در هر زمانی می‌تواند تخم‌گذاری کند؛ اما تخمک گذاری برای تخم بعدی یک ساعت پس از تخمگذاری اتفاق می‌افتد. بنابراین می‌توان انتظار داشت تخم بعدی پس از 26 ساعت تولید شود. عاملی که بسیار تاثیرگذار روی تخمگذاری نور است. معمولا یک مرغ برای تولید تخم مرغ به 14 ساعت نوردهی نیاز دارد.

 

آیا مرغ هنگام تولک بری(molting)،تخم می گذارد

معمولا این زمان به مدت 8 تا 12 هفته طول می‌کشد. در این زمان معمولا مرغ تخم نمی‌گذارد، اما ذخایر موادمغذی لازم را جذب می‌کند. بنابراین تغذیه آنها در این زمان بسیار مهم است.

چکار کنیم که تخم گذاری در زمستان متوقف نشود?

مهمترین مسئله در این ماجرا انتخاب نژاد صحیح است. چرا که اگر نژادی را انتخاب کنیم که در زمستان تخم نگذارد، سوددهی کاهش یافته و حتی ممکن است متضرر شوید. همچنین توجه به نکات زیر می‌تواند تولید تخم‌مرغ در زمستان را بهبود بخشد:

• انتخاب عاقلانه نژاد
• فراهم کردن نور و گرمای اضافی را در سالن مرغداری
• آب شیرین و خوراک غلات حجیم
• ایجاد فضای استراحت بزرگتر
• پاکسازی فضا

 

منبع: تولک بری مرغ - راهنمای پرورش مرغ

 


چه مواردی به سالم نگه داشتن روده طیور کمک می کند

حفظ سلامت روده برای حفظ رشد، سلامت و رفاه پرنده حیاتی است. بنابراین برای تضمین بهترین عملکرد و سلامت پرنده، حفظ تعادل سلامت روده یک امر کلیدی است. اگر هضم و جذب مواد مغذی به خطر بیفتد، ممکن است عدم تعادل یا رشد بیش از حد میکروبیوتای روده رخ دهد که به نوبه خود بر سلامت و عملکرد پرنده تأثیرگذار است. تعادل میکروبیوتا روده به‌طور قابل توجهی تحت تأثیر مدیریت پرنده و محیط است. سبک‌های مدیریت، آب و هوا، بیماری و مواد خام خوراک همگی بر سلامت روده تأثیر می‌گذارند.

 

 

 

اقدامات خوب مدیریت پرنده (جلوگیری، غذا، آب، امنیت زیستی و محیط زیست) برای حفظ روده، و در نتیجه سلامت، رفاه و عملکرد پرندگان ضروری است. در زیر به بررسی تاثیر برخی از این عوامل بر حفظ تعادل روده مرغ پرداخته‌ایم:

• رژیم غذایی (Diet) – تغییرات خوراک، مواد خام و کیفیت فیزیکی همگی بر تعادل میکروبیوتای روده تأثیرگذار است.
• شرایط جوجه ریزی مناسب (Appropriate brooding conditions) – فراهم آوردن شرایط بهینه جوجه ریزی برای اطمینان از رشد بهینه میکروبیوتای روده ضروری است. پرندگانی که جوجه ریزی مناسب دارند، روده‌ای آنها دارای عملکرد خوبی است و ظرفیت بیشتری برای مقابله با چالش‌های مرغداری‌های جوجه‌های گوشتی دارند. دسترسی زودهنگام به خوراک و آب برای تکامل دستگاه گوارش جوجه مهم است. به همین دلیل در روش‌های جدید در برخی کشورها جوجه ریزی را در فارم مرغ گوشتی انجام می‌دهند. در مقالهانواع روش هچ و جوجه کشی شرکت جهان کاوه به بررسی انواع روش جوجه ریزی و سوالات متداول در این زمینه پرداخته است. همچنین روش جوجه ریزی در مرغداری گوشتی یا همان روش X-Treck را بطور کامل توضیح داده است.

• امنیت زیستی (Biosecurity) – اگر روش‌های پاکسازی و ضدعفونی نامناسب باشد، پاتوژن‌ها به سالن مرغداری وارد شده. قرار گرفتن در معرض این عوامل بیماری‌زا بر سلامت و رشد روده تأثیر می‌گذارد.
• دوره‌های خطر (Risk periods) – در طول دوره پرورش، زمان‌های وجود دارد که جوجه درگیر چالش می‌شود. به عنوان مثال زمان تغییر خوراک و یا زمان واکسیناسیون. در این دوره‌ها میکروبیوتایی روده ممکن است دچار نوسان شوند. در صورتی که مدیریت بهینه در این دوره‌ها صورت نگیرد، موجب دیس‌باکتریوز می‌شود.
• شرایط محیطی (Environmental conditions) – دستیابی به شرایط محیطی مطلوب باعث ارتقای سلامت روده می‌شود. مواردی همچون دما و تهویه.
• مایکوتوکسین‌ها (Mycotoxins) و عفونت‌ها (infections) – نیز بر سلامت روده تأثیر می‌گذارند.

منبع: 6 راهکار ساده برای حفظ سلامت روده طیور

 


چه فرمول های برای فعالیت در مرغداری لازم است

میانگین وزن گله (Average Body Weight)

برای رسیدن به عدد میانگین وزن گله مرغ تنها نیاز به ترازو مناسب برای وزن کردن مرغ است. پس از آن تنها گرفتن مرغ‌ها به‌صورت رندم و وزن‌گیری آنها است. معمولا هر 7 روز به‌صورت تصادفی ( رندم ) بین 1 تا 1?5 درصد جوجه‌ها در سالن وزن می‌شوند. برای اینکار چراغ‌ها را خاموش می‌کنند تا به پرنده استرس وارد نشود، بعد از چند نقطه سالن به‌صورت رندم جوجه‌ها را انتخاب و وزن می‌کنند. زمانی که جوجه‌ها کوچکتر هستند، آنها را در یک جعبه گذاشته و وزن می‌کنند. در پایان تمامی اعداد وزن گیری شده با هم جمع کرده، و تقسیم بر تعداد کل جوجه‌های وزن شده می کنیم. عدد به دست آماده برابر با میانگین وزن گله است.

تعداد قطعه مرغ وزن شده / وزن مرغ توزین شده = میانگین وزن گله

همچنین در پایان کار و هنگام فروش، وزن‌گیری توسط باسکول‌های وزن‌گیری ماشین انجام می‌شود. در این روش یکبار ماشین خالی روی باسکول قرار گرفته و وزن آن اندازه گرفته می‌شود. در دفعه بعدی وزن ماشین پس از بارگیری مرغ‌ها اندازه گیری می‌شود. از تفاضل این دو وزن‌گیری، وزن کل جوجه‌ها داخل ماشین به دست می‌آید. در نهایت مجموع کل وزن‌گیری‌های انجام شده جوجه‌ها تقسیم بر تعداد کل مرغ‌های موجود در سالن مرغداری می‌شود. این عدد در واقع نشان دهنده میانگین وزن گله در سن کشتار است که برای بدست آوردن ضریب عملکرد آن دوره پرورش بسیار مهم است.

میانگین وزن گله و درصد یکنواختی
میانگین وزن گله و درصد یکنواختی

 

تعریف و طریقه محاسبه یکنواختی وزن گله طیور (Flock Weight Uniformity)

یکنواختی وزن گله یک اندازه گیری استاندارد و هدفمند است و به طور بالقوه می‌تواند به عنوان یک شاخص رفاه استفاده شود. یکنواختی وزن گله (Flock weight uniformity) نسبت تعداد طیوری که در محدوده بین 10 درصد بالاتر و 10 درصد پایین‌تر از میانگین وزن گله (body weight) بر تعداد کل گله است. هرچه این عدد بزرگتر باشد، نشانه گله یکنواخت‌تری است. در واقع یکنواختی، معیاری جهت سنجش تفاوت اندازه پرندگان یک گله است.
یکنواختی ضعیف گله (به عنوان مثال، CV بالا) می‌تواند نشان دهنده کاهش رفاه حیوانات ، مشکلات عمومی مرغداری یا مدیریت، یا مشکلات سلامتی پرندگان باشد. یکنواختی ضعیف ممکن است همچنین می‌تواند به عواملی همچون لنگش یا بیماری مرغ، مشکل دسترسی غذا و آب در طولانی مدت باشد. یکنواختی یک گله مرغ تحت تاثیر عواملی همچون:

• شرایط جوجه‌ کشی و آغازین (brooding and quality of start)
• بیماری‌ها
• فضای دانخوری (فیدر) برای دستیابی به دان یا خوراک
• تراکم مرغداری و تلاش برای حفظ حیات
• سرعت توزیع خوراک و تجهیزات تغذیه
• برنامه تغذیه – مقدار خوراک توزیع شده در طول روز
• تفکیک گروه‌های وزنی (separation in weight groups)

طریقه محاسبه یکنواختی گله به شیوه زیر است:
ابتدا به صورت تصادفی 10 درصد گله را تک به تک وزن می‌کنیم. پس از آن میانگین وزن گله را محاسبه می‌کنند. درصد به میانگین وزن گله یکبار اضافه و یکبار کم می‌کنند. وزن هر جوجه‌ای که بین این دو عدد (10درصد بالا و 10 درصد پایین تر از میانگین) باشد، در شرایط بین رنج استاندارد وزن یکنواخت است. در عوض هر جوجه‌ی که خارج از این عدد باشد، در قسمت انحراف از استاندارد یکنواختی گله قرار دارد. برای محاسبه درصد یکنواختی گله طیور باید تعداد جوجه‌های که در استاندارد وزن یکنواخت هستند، بر تعداد کل جوجه‌های وزن‌گیری شده تقسیم و درنهایت در 100 ضرب کرد.

تعداد کل وزن‌گیری شده / تعداد طیور با وزن بین رنج استاندارد = درصد یکنواختی گله طیور

 

منبع: فرمولهای لازم برای مرغداری به همراه فایل اکسل