روش انتقال و همه گیری بیماری مارِک مرغ
اولین بار شیوع بالینی بیماری مارک در بوقلمون، با مرگ و میر 40 تا 80% ناشی از تومورها، از سن 8 تا 17 هفتگی در فرانسه، اسرائیل و آلمان گزارش شد. ویروس بیماری مارک (MDV) ممکن است در هر سنی سبب بیماری طیور شود. حتی جنین در تخم نیز ممکن است به بیماری مارک آلوده شود. این بیماری بعلت سن کشتار پایین، در جوجههای گوشتی شایع نیست.
شایعترین سن درگیری به بیماری مارک در رفرنسهای مختلف، 3 هفتگی و در برخی 6 هفتگی گزارش شده است. بروز بیماری مارک در گلههای تجاری کاملاً متغیر است و به موارد زیر بستگی دارد:
• سویه و دوز ویروس
• سن در معرض قرار گرفتن
• آنتی بادی مادر
• جنسیت میزبان و ژنتیک
• سویه و دوز ویروس واکسن
• چندین عامل محیطی از جمله استرس
انتشار بیماری مارک طیور
ویروس بیماری مارِک در هر جای که جوجهها در حال پرورش هستند، بروز میکند. ویروس هرپس بسیار عفونی است و پس از ورود به گله واکسینه نشده، به سرعت انتشار پیدا میکند. جوجههای آلوده تا پایان عمر خود ویروس انتشار میدهد. ویروس از فولیکولهای پر ریخته و به راحتی در کرک و گرد و غبار پخش، و جوجه از طریق تنفس آلوده میشود. همچنین ویروس از طریق بستر آلوده (مدفوع طیور)؛ و تجهیزات و لباسهای کارکنان مرغداری را نیز آلوده میکند. این ویروس از چندین ماه تا حتی بیش از یکسال در دمای اتاق میتواند حتی با وجود معدوم سازی یا خارج کردن تمامی طیور آلوده، میتواند زنده بماند. ویروس بیماری مارک به صورت عمودی (vertically transmitted) منظور از مادر به فرزند منتقل نمیشود. همچنین خوشبختانه این ویروس قابل انتقال به انسان نیست.
در صورتی که سالنهای نگهداری نزدیک هم باشد، بسیار مهم است که حتما گله جدید واکسینه شده و جوجه مرغها در قرنطینه کامل قرار گرفته باشند. ذکر این نکته نیز بسیار مهم است از آنجایی که بیماری مارک از طریق، دست، لباس، کفش، مو و پوست کارکنان میتواند منتقل و انتشار یابد، رعایت شرایط ضدعفونی و تعویض لباس الزامی است
در وبلاگ سایت جهان کاوه افق خزر بطور کامل در مقاله مارک مرغ درباره این بیماری توضیح داده شده است.