انواع سیستم تهویه در مرغداری
سیستم طبیعی تهویه در مرغداریها – طراحی و محل قرار گرفتن پنجرههای مرغداری
در سیستم تهویه طبیعی نیروهای طبیعی همچون باد وظیفه جابهجایی هوا را دارند. در این سیستم معمولا از پنجرهها برای تامین هوای تازه و خروج دیاکسیدکربن در سالنهای مرغداری استفاده میشود. تعداد و اندازه پنجرهها باید مناسب با سالن مرغداری و جوجهریزی باشد. برای بهبود کیفیت تهویه معمولاً پنجرههای جنوبی سالن را نزدیک کف (یک متری کف) و پنجرههای شمالی را نزدیک سقف (با فاصله نیم متری) در نظر میگیرند. همچنین ضروری است در این حالت نسبت سطح ورودی هوا به خروجی آن کمتر از 2 به 1 باشد. با وجود اینکه این روش انرژی و هزینه کمتری را به دنبال دارد، اما به دلیل مضرات آن امروزه خیلی کاربردی نیست. در این روش احتمال ورود حشرات و موجودات موزی به داخل سالن مرغداری بسیار زیاد است. در نتیجه توصیه میشود حتما از توری برای پنجرهها استفاده شود. از طرفی به دلیل وجود پنجرهها کنترل نور در سالن به درستی صورت نمیپذیرد که نیاز به تیره کردن پنجرهها است. بهعلاوه در فصول سرد یا فصول گرم این تهویهها جوابگو محیط سالن مرغداری نیست. به همه دلایل ذکر شده توصیه میشود برای کنترل بهتر و راحتتر جریان و دمای هوا از سیستم تهویه مکانیکی برای پرورش طیور با وسایل خنک کننده استفاده گردد.
سیستم تهویه مکانیکی
در سیستمهای جدیدتر مرغداریهای صنعتی از سیستم تهویه مکانیکی یعنی فن و تهویه مصنوعی استفاده میشود. این سیستم هوای تازه مرغداری را وارد و هوای آلوده را خارج میکند. سیستم تهویه مکانیکی به دو صورت فشار مثبت و فشار منفی وجود دارد.
تهویه فشار مثبت یا دمنده
تهویه فشار مثبت یا دمنده (Positive Air Pressure)
تهویه با فشار مثبت یعنی وارد کردن هوای تازه از بیرون به داخل مرغداری از طریق یک فن برای ایجاد فشار مثبت و سپس تخلیه هوای نامطبوع از طریق دریچهای در طرف دیگر. در واقع در تهویه فشار مثبت فن هوای تمیز و تازه بیرون را به داخل میکشد. این روش عموماً در زمستان به دلیل استفاده از بخاری به کار گرفته میشود، در غیر اینصورت از فن تهویه فشار مثبت استفاده نمیشود
تهویه فشار منفی یا مکنده
تهویه فشار منفی یا مکنده (Negative Air Pressure)
تهویه با فشار منفی یعنی هوای تازه از ورودی هوا به داخل جریان دارد، از داخل مرغداری عبور میکند و هوای آلوده توسط فن تخلیه میشود. در واقع اصل تهویه به این صورت است که با روشن شدن اگزاست فن (exhaust fan) یا هواکش فن فشار منفی، فشار هوا در سالن مرغداری کمی کمتر از بیرون میشود. یعنی فنها هوا آلوده مرغداری را خارج میکنند. در واقع طراحی موقعیت نصب فن خروجی فشار منفی مستلزم آن است که حجم هوای خروجی کمی بیشتر از حجم هوای ورودی باشد. یعنی فشار هوا در مرغداری کمی کمتر از بیرون باشد تا هوای تازه خارج از سالن به طور خودکار تحت تأثیر فشار منفی به داخل جریان یابد. این نوع تهویه معمولا در تمام مرغداریهای مدرن پرورش مرغ فعلی استفاده میشود. در خنکسازی فارمها روشهای مختلفی به روش تهویه فشار منفی وجود دارد که از آن جمله می توان به تهویه متقاطع، تهویه عرضی و تهویه طولی اشاره کرد.